Een eigen (huur)huis, wat kost mij dat?

Yes, het is gelukt! Een eigen huis. En dan begint een nieuw hoofdstuk in je leven. Zeker als je voor het eerst zelfstandig woont. Maar wat gaat je dat eigenlijk kosten, naast de huur, servicekosten, dagelijkse boodschappen en abonnement voor tv en internet? En welke verplichtingen brengt dat met zich mee?

Het huren van een huis kan op allerlei verschillende manieren. En iedereen ervaart het ook weer anders. Maar welke kosten moet je rekenen? Dat weten veel mensen niet helemaal. Wat mag je wel zelf laten doen, wat niet? Wat moet je zelf betalen voor onderhoud van de woning, wat niet? Al dit soort kwesties zijn vastgelegd in de wet.

In dit bericht schetsen we de situatie, zoals die is voor De Aak. Want in De Aak worden wat extra afspraken gemaakt qua onderhoud dan nodig is, in het voordeel van de huurder.

Groot en klein onderhoud

Voor het onderhoud van de woning wordt onderscheid gemaakt tussen groot onderhoud en klein onderhoud. In de regel kan je het volgende stellen: Klein onderhoud is alles binnen de woning, groot onderhoud is alles buiten de woning.

Groot onderhoud is altijd voor rekening van de verhuurder. Klein onderhoud is in principe voor rekening van de huurder, mits hiervoor “weinig kosten” mee gemoeid gaan. De wet is niet geheel duidelijk over “weinig kosten”, maar het moet in redelijkheid staan met het uit te voeren onderhoud en mag geen complicaties opleveren.

Mochten de kosten te hoog worden, zijn de kosten voor dit onderhoud bij vooraf goed overleg, voor rekening van de verhuurder.

De wettelijke bepalingen omtrent klein onderhoud vindt je terug via de onderstaande links op de websites van de Overheid:

Nog vragen?

Is er iets toch nog niet helemaal duidelijk? Of twijfel je over wie er moet opdraaien voor de kosten? Neem dan gerust contact op met de verhuurder of de bewonerscommissie en zij helpen je graag verder of gaan het verder voor je uitzoeken.